I
Δεν θα επιτρέψω να καταπατηθεί η αξιοπρέπεια και η τιμή αυτού του έθνους. Διεξάγουμε κάθε είδους συνομιλίες. Εάν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε (δια)τηρήσουν δίκαιη και θετική στάση απέναντί μας, σχετικά με αυτές τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία. Ωστόσο, αν δεν (δια)τηρήσουν, εμείς ασφαλώς θα πρέπει να φροντίσουμε τους εαυτούς μας.
Εμένα, γιατί τα προηγούμενα μου φαίνονται ως απολύτως αυτονόητα; Μια κατάσταση που είναι νορμάλ και θα έπρεπε να ισχύει by default ή στο ρελαντί για κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της; (Το ότι έχουν εξευτελιστεί όροι όπως αξιοπρέπεια -ή/και τιμή- στη χώρα μας, δεν λέει κάτι για τους όρους, αλλά για -τους φορείς τους σε αυτή- τη χώρα).
Δε χρειάζεται πλέον να ανεχόμαστε την υποκριτική στάση της Ε.Ε... Παρ'όλα αυτά, θα προτιμούσαμε να συνεχίσουμε με την Ε.Ε. Είναι η Ε.Ε και οι ηγετικές της χώρες που θα λάβουν την απόφαση εδώ. Τα ταξίδια και οι συνομιλίες που διεξήγαμε τον τελευταίο μήνα, δείχνουν ότι υπάρχει ένας μεγαλύτερος κόσμος ανοιχτός μπροστά στην Τουρκία. Πήγαμε στην Ινδία και στη συνέχεια στη Ρωσία και στο Κουβέιτ, όπου διαμορφώσαμε το έδαφος για επενδύσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πήγαμε στην Κίνα και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια αυτών των μετακινήσεων και συναντήσεων, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλές υποσχόμενες εξελίξεις στον ορίζοντα για το μέλλον της χώρας μας... Είμαστε εξίσου, ίσως περισσότερο, σημαντικοί για την ευρωπαϊκή αγορά, όπως είναι αυτή για εμάς. Θα πρέπει να το δείτε αυτό.
Εντάξει, η τελευταία ίσως να φαντάζει λίγο τραβηγμένη πρόταση, αν και το να είσαι η τέταρτη (4η) μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της Ε.Ε (πάνω από τη Ρωσσία) και ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε ως προς τις εισαγωγές (πάνω από την Ιαπωνία), ενώ συνολικά βρίσκεσαι πίσω μονάχα από Κίνα, Η.Π.Α και Ελβετία, δεν είναι και μικρό πράγμα (σκεφτείτε παράλληλα και το Brexit).
Το επομενο χρονικό διάστημα, η Τουρκία, εάν δεν την υπολογισουν όπως αυτή αξιώνει, θα αγριέψει στα νότια της: "Εάν υπάρχει ένας υπολογισμός που βασίζεται στο κέρδος από τη μια μεριά, και ένας αγώνας για επιβίωση από την άλλη, τότε όλοι θα πρέπει να σεβαστούν την ανησυχία της Τουρκίας για επιβίωση... Αυτοί που είναι μπερδεμένοι, σχετικά με ποιούς θα πορευτούν στην περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Από τη μία πλευρά, υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία με τα 80 εκατομμύρια των πολιτών της, με μια χιλιόχρονη ιστορία σε αυτά τα εδάφη και μια κρατική παράδοση δύο χιλιάδων διακοσίων χρόνων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αδιάκριτες τρομοκρατικές οργανώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε όπως επιθυμεί. Η επιλογή θα γίνει μεταξύ αυτών των δύο".
Νομίζω πως οι δηλώσεις είναι ξεκάθαρες.
Επισημάνσεις
[-] Μου προκαλεί τρομερή εντύπωση πως παλεύει η Τουρκία από το 2012-3 και ύστερα, και πόσο εύκολα παραιτήθηκε η Ελλάδα από το 2007-8 και ύστερα (προοίμιο της περιόδου 2010-Σήμερα, ή μέχρι το... 2060). Και όχι μόνον αυτό, οι δικοί μας ελέγαν ψέμματα ή απέκρυβαν αλήθειες -συμπεριφερόμενοι με κρυψίνοια- από το 2007, προκειμένου να μην διεγείρουν εθνικά και λαϊκα πάθη (διότι τα πάθη αυτά θα στρέφονταν ενάντια σε «συμμάχικές» και «φίλιες» δυνάμεις και χώρες).[-] Δεν μπορώ να χωνέψω με τίποτα, πως αυτό που έχει να επιδείξει και να παρουσιάσει η Ελλάδα απέναντι στον Erdoğan είναι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης (πέρα από βρισιές, αρνήσεις, επίθετα και άλλα προϊόντα εσωτερικής κατανάλωσης και διαμόρφωσης της «κοινής γνώμης»). Όχι μονάχα τώρα, αλλά και παλαιότερα. Πήγαν να τον σκοτώσουν -και εδώ δεν μιλάμε για απειλές- και έβγαινε στo facetime (ή προσγειωνόταν λίγα χιλιόμετρα μακριά από εκεί που ήταν αποκλεισμένη γέφυρα), ενώ ο άλλος έχει πιεί το αμίλητο νερό εδώ και περίπου μια οκταετία.
[-] Για την υγεία του Erdoğan, ο οποίος είναι «σκυλί μαύρο», έχω αναφερθεί παλαιότερα.
II
«Έλα βρε ευρωρωμιέ», του λέει, «Τι στο καλό κάνετε απέναντι; Θα μου τους αφανίσετε»...«Κύριε Προεδρε», απαντάει ο δικός μας, «έχουμε αγγίξει νέα ύψη αναπτύξεως και εκσυγχρονισμού. Από το σφάξε με Αγά μου να αγιάσω, έχουμε περάσει στο σφάξε με ΕυρωΑγά μου να αγιάσω»...
Επισήμανση
Η πλήρης φράση είχε ως εξής: «Έλα βρε ευρωρωμιέ. Τι στο καλό κάνετε απέναντι; Θα μου τους αφανίσετε... τους γέροντες». Και συνέχιζε με κάπως πιο εμπιστευτικό ύφος: «Τους νέους τι τους κάνατε; Σας τους πήρανε στο ευρωπαιδομάζωμα ή τους στείλατε από μόνοι σας, εσείς οι ίδιοι;»«Κύριε Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και η αρχή της Αλληλεγγύης μεταξύ των Λαών της Ευρώπης επιτάσσουν... μπλά, μπλά, μπλά...»
III
Tortonian και Messinian είναι γεωλογικές χρονολογικές κλίμακες. Για περισσότερα ψάξτε, Tortonian και Messinian Mediterranean Sea και Messinian Salinity CrisisA number of land areas existed in Tortonian times within the African-Sicilian Strait. An extensive narrow belt was notable north of present day Sicily. The sea extended deeply into the recent African coast and into the foothills of the Taurus mountains as deep gulfs and it formed a wide strait within the present site of the Aegean Sea. Small land areas were located in Cyprus, Crete and Cyrenaica as well as supposedly in the south of the recent Central Basin...
Numerous land areas are distinguished within the recent Algerian-Provencal and Tyrrhenian Basins. A bridge of island with narrow straits is indicated, which separated recent regions of these basins in Corsica, Sardinia and in the area between Tunisia and Sardinia. Vast land areas with complex topographies were located in the area of the Balearic islands. The sea extended deeply into the coastal areas in the Provence region forming the Palaeo-Rhone Gulf and probably reached to the north into the system of straits, which linked the Tortonian Mediterranean Sea with basins of the West Paratethys. A considerable part of the Apennine Peninsula was covered by this sea. The Southern (Riff) Strait and the northern Strait almost parallel to it connected the Tortonian Sea to the Atlantic Ocean; being separated by a vast island massif occupying the northern part of Morocco and the southern part of the Pyrenees. In Algeria and West Tunisia the sea extended deeply into the continent as large gulfs (the Shelif, the Horda, etc.)...
Geochemistry and Sedimentology of the Mediterranean Sea