Εγώ πάντως πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2015, αποτύπωνα τις παρακάτω εικόνες (χάρτες και πίνακα) και έγραφα, ανάμεσα σε άλλα, τα επόμενα (Μπορεί να κουράζουν τέτοιες «επαναφορές», αλλά είναι η φύση των εξελίξεων τέτοια, που «βγαίνουν» ή γίνονται επίκαιρα πράγματα που έχω γράψει ή παρουσιάσει σε διάφορα πλαίσια, παγκόσμια, περιφερειακά, τοπικά κ.λπ):
Συγχαρητήρια! Η «Hellenic Republic» είναι, πλέον, το κράτος με τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στον πλανήτη (πίσω από την Π.Γ.Δ.Μ η οποία κατέχει την παγκόσμια πρωτιά). Καταφέραμε να ξεπεράσουμε και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη! Επικαιροποίηση: Αυξάνουμε τη διαφορά! Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας που θέτει το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Στο 26,1% εκτινάχθηκε η ανεργία στο τέταρτο τρίμηνο 2014. Πόσοι -νέοι- άνθρωποι είπαμε έχουν φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια; Όπως προανέφερα, η Π.Γ.Δ.Μ είναι η χώρα με την υψηλότερη ανεργία στον πλανήτη. Η Ελλάδα ακολουθεί στη 2η θέση, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη 3η, η Σερβία στην 6η (κάποια στοιχεία την τοποθετούν στη 4η), η Κροατία στην 8η και η Κύπρος στην 9η (η Αλβανία βρίσκεται εκτός πλανητικής δεκάδας, στην 15η θέση) και ταυτόχρονα έχουμε περιφερειακά τρεις -συν μια- μαύρες τρύπες. Λιβύη, Συρία-Ιράκ, Ουκρανία (και Κόσοβο - να προσέχετε αυτή την περίοδο τις αναφορές στο όνομα αυτό και τα παράγωγα του). Θεσπέσια!12 Μαρ 2015 - Πλανήτης Ελλάδα σε νέες περιπέτειες... I) Παγκόσμιες διακρίσεις II) Ανησυχητική επισήμανση-υπενθύμιση περί ηθικής και ασφάλειας και III) Η ωραία μας γειτονιά ή πως είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.
Παρακάτω προσθέτω στις ανθρωπογεωγραφικές μαύρες τρύπες και τον πέμπτο (5ο) -παρακαλώ- μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας (εισαγωγές), το Ιράκ. Το Ιράκ βρίσκεται πιο ψηλά στη συγκεκριμένη λίστα από χώρες όπως η Γαλλία, η Νότιος Κορέα, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα με τις αδιανόητες ανθρωπιστικές καταστροφές που συμβαίνουν εκεί, η χώρα έχασε και τον 5ο μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Εάν, δε, συνυπολογίσουμε και όσα συμβαίνουν με τη Ρωσία, τον τρίτο (3ο) μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας (ομοίως), γίνεται κατανοητό, 1ον, το τεράστιο μέγεθος της επιπρόσθετης ζημιάς και επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας από καθαρά εξωγενείς παράγοντες, και, 2ον, κατά πόσο μας συμφέρουν συνθήματα και κενολογίες του τύπου «Δύση εναντίον Ισλάμ» και «Δύση εναντίον Ρωσίας». Θα καταρρεύσουμε ολοκληρωτικά λόγω εξωγενών πιέσεων και αναταράξεων, οι οποίες ενισχύονται μάλιστα και από πράξεις «δικαίου» και συμπεριφορές αμέμπτου ηθικής διαφόρων «εταίρων». Συνυπολογίστε, επίσης, και τις καταστάσεις σε Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία, καθώς και τα ΜακεδονικοΚυπριακά Ζητήματα για να καταλάβετε σε τι περιβάλλον «σταθερότητας, δυναμισμού και άνθησης» ζούμε.
6 Μαρ 2015 - Δύο χάρτες που αφορούν την Ελλάδα
Bonus
ΕλλαδόΕυρωπαϊκό
ΕλλαδόΕυρωπαϊκό
Στην περίπτωση της Ελλάδας το γεωοικονομικό, γεωπολιτικό και γεωπολιτισμικό πεδίο, δεν συμπίπτουν. Φανταστείτε αυτά τα τρία πεδία σαν τρεις διαφορετικές διαφάνειες, layers (επίπεδα-στρώσεις) που αλληλεπιδρούν - και μονάχα εν μέρει αλληλοεπικαλύπτονται. Στα σημεία όπου τα επίπεδα δεν αλληλοεπικαλύπτονται μπορούν να υπάρξουν ρυγματώσεις ή καταβυθίσεις. Όταν η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τη Γερμανία σε επίπεδο γεωοικονομικό (Ευρωζώνη), αποσταθεροποιείται σε επίπεδο γεωπολιτικό (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ)... Η εμμονή της Γερμανίας στον εξωφρενικό ηθικιστικό οικονομισμό της, ο οποίος αγνοεί την μη σύμπτωση του γεωοικονομικού, γεωπολιτικού και γεωπολιτισμικού πεδίου στην περίπτωση της Ελλάδας, φανερώνει είτε άγνοια και έλλειψη αίσθησης κινδύνου σε σημείο ηλιθιότητας, είτε δόλο. Δεν εξετάζω το δεύτερο ενδεχόμενο και δεν θα κάνω κινητρολογία. Θα πω το εξής. Η Γερμανία μέσω των πιέσεων της στο γεωοικονομικό πεδίο (το πλέον ευρωπαϊκό καθώς στο γεωπολιτικό πεδίο έχουμε τη συμμετοχή των Η.Π.Α) αποσταθεροποιεί γεωπολιτικά και διασαλεύει γεωπολιτισμικά τον ευρύτερο ΜεταΟθωμανικό χώρο (όπως έκανε και με την Κύπρο). Αυτό το πράττει, είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι. Έαν δεν το αντιλαμβάνεται έρχονται μαύρα χρόνια για την «Ευρώπη», όταν η κυρίαρχη δύναμη έχει τέτοιο επίπεδο μυωπίας. Εάν το αντιλαμβάνεται, τότε βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης από το ΕλλαδοΤουρκικό γεωπολιτικό και γεωπολιτισμικό ΝΑΤΟικό υποκείμενο υπό το ΒενιζελοΚεμαλικό consensus και τις Η.Π.Α στο ΕλλαδοΡωμέϊκο Σαντζάκι (επαρχία) του αναδιαμορφωμένου ΝεοΟθωμανικοΤουρκικού αυτοκρατορικού χώρου υπό τη Γερμανία.
6 Μαρ 2015 - Πεδία αποσταθεροποίησης και Ελλάδα
Bonus
Ευρωπαϊκό
Ευρωπαϊκό
Είναι αφελείς -αν όχι ιδιοτελείς- οι απόψεις που πρεσβεύουν πως εάν υπάρξει κάποιου είδους εσωτερικός μετασχηματισμός, εάν «γίνει πιο παραγωγική», ή εάν «αλλάξει το σύστημα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή εάν εγκαθιδρυθούν αυταρχικά καθεστώτα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, θα αναστραφεί η συνεχής πτώση του οικονομικού μεριδίου της Ε.Ε και της Ευρωζώνης ως προς το παγκόσμιο Α.Ε.Π. Τα προηγούμενα ισχύουν και για την μυθική υπερ«παραγωγική» και υπερ«αποδοτική» Γερμανία, της οποίας το οικονομικό μερίδιο, από την ενοποίηση της έως σήμερα, έχει σχεδόν υποδιπλασιάστει. Το 1991 το μερίδιο της Γερμανίας επί του παγκόσμιου Α.Ε.Π ήταν 6,12%. Πέρυσι, το μερίδιο της κυμάνθηκε στο 3,45%. Η πτώση μέσα σε περίπου δύο δεκαετίες είναι της τάξης του 43,62%. Αυτή η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δεν είναι αναστρέψιμη.
14 Μαρ 2015 - Περί αφέλειας, μη αναστρεψιμότητας και της μυθικής χώρας
Επισήμανση
Εκείνος ο μήνας, πριν από δύο χρόνια, απ'ό,τι φαίνεται, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός από απόψεως ιδεών. Έγραψα κείμενα όπως: 1) Η μακρά παγκόσμια κυρίαρχη τάση των τελευταίων δύο αιώνων και η αντίστροφη πειραματική ακροβασία της Ε.Ε. 2) Που οδεύουμε; Η χώρα εξακολουθεί να είναι μετέωρη και να μην διαθέτει ταυτότητα, προσανατολισμό και στρατηγική. 3) Τι ήταν το «Κέντρο»; Γιατί η χώρα είναι μετέωρη και δεν διαθέτει ταυτότητα, προσανατολισμό και στρατηγική. 4) Μπαίνοντας, βγαίνοντας και ανεβοκατεβαίνοντας στην «Δύση». 5) Η παλαιά και η νέα «κοινωνική μηχανική». Η ιδεολογία για το «καθυστερημένο έθνος» και η «συνάφεια ομολογίας συλλογικής ενοχής και ευδαιμονίας» ως προσπάθεια «κανονικοποίησης», «αναδιαπαιδαγώγησης» και «εξευρωπαϊσμού» της ελληνικής κοινωνίας στη μεταπτωχευμένη Ελλάδα. 6) Περί «λαϊκισμού» κ.λπ.