Ο Φραγκίσκος Α΄, πρώτος Γάλλος βασιλιάς της Αναγέννησης, «Πατέρας και Αναστηλωτής των γραμμάτων», όταν ρωτήθηκε ποιες διαφορές εξηγούν τους συνεχείς πολέμους μεταξύ εκείνου και του κουνιάδου του, Καρόλου Ε' (Κουίντου), αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Ισπανίας, υποτίθεται ότι απάντησε:
«Καμία απολύτως. Συμφωνούμε πλήρως. Και οι δύο θέλουμε τον έλεγχο της Ιταλίας»!
Φραγκίσκος
Αξιοσημείωτες είναι οι φιλικές και συμμαχικές σχέσεις του Φραγκίσκου με τους Οθωμανούς που βρίσκονταν υπό την ηγεσία του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Οι δύο δυνάμεις συμμαχώντας επιτέθηκαν πολλές φορές στον αυτοκράτορα Κάρολο Κουίντο, όπως στην έφοδο της Νίκαιας (1543).
Η αποφασιστική νίκη των Αψβούργων στη Μάχη της Παβίας το 1525, ώθησε τον Φραγκίσκο να δημιουργήσει τη Γαλλοοθωμανική συμμαχία (από την οποία εκκινεί μια παράδοση αιώνων της γαλλικής διπλωματίας, την οποία οι Έλληνες συνήθως αγνοούν). Ο αντίπαλος του Καρόλου, Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής, κατέκτησε την Ουγγαρία το 1526 αφού νίκησε στην Μάχη του Μοχάτς. Παρ'όλα αυτά, η Οθωμανική προέλαση ανακόπηκε όταν οι Τούρκοι απέτυχαν να καταλάβουν τη Βιέννη το 1529.
Κάρολος
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Καρόλου στον αγώνα κατά της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Ήρθε σε αντιπαράθεση με τους Διαμαρτυρόμενους πρίγκιπες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που με αφορμή τον Προτεσταντισμό επεδίωκαν ευρύτερη αυτονομία, και συνεκάλεσε την Σύνοδο του Τριδέντου (Τρέντο) που υπήρξε η απαρχή της Αντιμεταρρύθμισης. Από τις κορυφαίες εκφράσεις του αντιμεταρρυθμιστικού πνεύματος της Συνόδου ήταν η επί βασιλείας του Καρόλου ίδρυση του Τάγματος των Ιησουϊτών.
Επί της βασιλείας του επίσης η Ισπανία κατέκτησε το Μεξικό και το Περού και πραγματοποιήθηκε ο πρώτος περίπλους της Γης από τον Μαγγελάνο.
.~`~.
Το ιστορικό υπόβαθρο της Ε.Ε ως νεοπαραδοσιακή αντίδραση και η μεταστροφή στην έννοια της «Ευρώπης».