Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1486

Δύο Σχολιασμοί (13 Μαΐ 2017).

I
Επιτέλους! Στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία το κραδίτιο-δουκάτο των Αθηνών. Παλεύει για το Top 5. Στην παγκόσμια ελίτ και στην πρωτοπορία της ανθρωπότητας. Απόδειξη φυσικα του πόσο Ευρωπαίοι είμαστε και του Εκσυγχρονισμού μας. Η Ελλάς, ξεχειλίζει Περηφάνια και Ανάπτυξις.




Σημείωση
Ποιοί Αμερικανοί και Ελβετοι, ποιοί Κινέζοι και Αυστραλοί, ποιοί Γάλλοι και Τούρκοι, ποιοί Καναδοί και Ιρανοί, ποιοί Νορβηγοί και Αργεντίνοι. Τι να μας πουν όλοι αυτοί; Όλοι οι προηγούμενοι, και τόσοι άλλοι -ακόμη και οι Ρώσσοι και οι Σουηδοί-, βλέπουν τη σκόνη μας. Ανάπτυξις. Ευρώπη. Πρόοδος.


II
Λοιπόν, θα το θέσω ως εξής, μέσω ενός υποθετικού περιφερειακού-γεωγραφικού παραδείγματος (Βέλγιο και Γερμανία), γιατί πρώτον, χρειάζεται χρόνο αλλά και αρκετή λεπτολογία προκειμένου να επαναφέρω κριτικές προσεγγίσεις σε ολόκληρα κοινωνιολογικά δόγματα και, δεύτερον, και κυριότερο, χάνεται η πολιτική ουσία των πραγμάτων όταν επιχειρηματολογείς με βάση τέτοια δόγματα, αποκόπτοντας τα από -ή εξαφανίζοντας- το γεωγραφικό κυρίως, αλλά και το ιστορικό, πλαισίο.

Αυτή η στάση και νοοτροπία οδηγεί σε μια ανιστορική, αγεωγράφητη και απολίτικη σκέψη.

Το Βέλγιο το 1997 είχε πληθυσμό 10,2 εκατομμύρια, ενώ σήμερα, το 2017, ο πληθυσμός του εκτιμάται σε 11,4 εκατομμύρια και η μέση ηλικία της βελγικής κοινωνίας σε περίπου 41,5 έτη. Έστω, λοιπόν, ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας σήμερα ήταν 100 εκατομμύρια και η μέση ηλικία της γερμανικής κοινωνίας ήταν 30 έτη (έστω ότι είχε αυξηθεί κατά περίπου δύο Βέλγια μέσα σε δύο δεκαετίες). Πως νομίζετε ότι θα συμπεριφερόταν το Βέλγιο (και η Γαλλία φυσικά); Θα έλεγε πως απλά ανήκω στους ανεπτυγμένους και τους πλούσιους ή θα ανησυχούσε; Εγώ σας λέω πως είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε προ πολλού διαλυθεί, λόγω της απίστευτης ανισορροπίας που θα επικρατούσε μεταξύ Γερμανίας και όλων των υπολοίπων (εδώ υπό τις παρούσες συνθήκες αρκετοί, από τη Γαλλια μέχρι την Πολωνία και από τη Βρετανία μέχρι την Ιταλία -για να μην αναφερθώ σε χώρες που δεν είναι μέρος της Ε.Ε, όπως οι Η.Π.Α, η Ρωσσία και η Τουρκία-, προβληματίζονται ή φοβούνται ή ζορίζονται ή δεν αντέχουν ή αποχωρούν), είτε όλοι οι υπόλοιποι εντός της υπαρκτης Ε.Ε απλά δεν θα έβγαζαν κιχ (μια συνθήκη που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διαρκέσει ή να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου, μεσο-μάκροπρόθεσμα).

Ποιό είναι το νόημα των προηγούμενων;

Από το 1997 έως το 2017, η Τουρκία είχε πληθυσμιακή αύξηση κατά περίπου 20 εκατομμύρια. Αυξήθηκε κατά περίπου δύο Ελλάδες. Η Τουρκία το 1997 είχε πληθυσμό περίπου 60 εκατομμύρια και σήμερα έχει περίπου 80 εκατομμύρια, ενώ η μέση ηλικία της τουρκικής κοινωνίας είναι τα 30 έτη (και της ελληνικής τα 44).

Δεν ζεις στο Ρήνο φίλτατε. Όσο και αν θα το ήθελες. Οι χώρες του Ρήνου, όλες μαζί, περιφερειακά-ρεζιοναλιστικά, αυξάνουν με μικρούς ρυθμούς τον πληθυσμό τους (είτε μέσω «εισαγωγών» είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο) και, όλες μαζί, ζούν υπό κοινές όχι ιδιαίτερα νεανικές συνθήκες, και όχι υπό συνθήκες χάσματος 15ετίας μεταξύ π.χ Βελγίου και Γερμανίας (η Γαλλία με 41 έτη μέση ηλικία είναι η σχετικά πιο νεανική και η Γερμανία με 46,5 έτη είναι η πιο γηρασμένη). Εσύ ζεις στη τομή, στα όρια ενός ρήγματος ή χάσματος μεταξύ δύο διαφορετικών δημογραφικών κόσμων. Μη κάνεις ανιστορική και αγεωγράφητη χρήση λοιπόν κοινωνιολογικών δογμάτων από-πολιτικοποιώντας και κυρίως αποκρύβωντας την ουσία των πραγμάτων, αλλά και γενικότερες περιφερειακές συνθήκες.

Σημειώσεις
[-] ''Εσύ ζεις στη τομή, στα όρια ενός ρήγματος ή χάσματος μεταξύ δύο διαφορετικών δημογραφικών κόσμων''. Και όχι μονάχα δημογραφικών: αναπτυξιακών, γεωγραφικών, εθνοθρησκευτικών, ιστορικών, περιφερειακών κ.λπ κόσμων. Όσο και αν δε σου αρέσει ή το απωθείς, οι ανάγκες και οι πραγματικότητες σου είναι διαφορετικές από αυτές του Ρήνου. Όσο και αν εθελοτυφλείς.

[-] Εάν η Γερμανία είχε 100 εκατομμύρια πληθυσμό με μέση ηλικία τα 30 έτη και η Γαλλία 65 εκατομμύρια πληθυσμό με μέση ηλικία τα 41 έτη (όπως και έχει) θα μπορούσε, η Γαλλία να βρίσκεται υπό κατοχή (διαφόρων μορφών, δεν είναι ανάγκη να είναι στρατιωτική), η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υπάρχει (Όπου φύγει φύγει και ο σώζων εαυτόν σωθήτω) ή εάν υπήρχε θα ήταν ολοι σούζα, οι Αμερικανοί να ήταν σφόδρα, εμφανώς και ευθέως αντι-Γερμανοι κ.λπ (οι Ρώσοι και οι Τούρκοι δεν σας λέω τι θα έκαναν). Τα προηγούμενα δεν θα συνέβαιναν -εάν συνεβαιναν- επειδή η Γερμανία θα ήταν «κακή» (αυτό είναι αδιάφορο όπως και ο βαθμός «καλοσύνης»), αλλά λόγω της ανισορροπίας που θα κυριαρχούσε μεταξύ Γερμανίας και υπολοίπων.

[-] Η βελγική κοινωνία το 1997 είχε μέση ηλικία περίπου 38,5 έτη και σήμερα περίπου 41,5 έτη. Η ελληνική κοινωνία το 1997 είχε μέση ηλικία περίπου 37,5 έτη και σήμερα προσεγγίζει τα 44,5 έτη.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1486

Trending Articles