Ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμη του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του.
Υπάρχουν δυο τρόποι αντιμετώπισης της παραπάνω θέσης. Ο πρώτος είναι να λες μονάχα για τον μπαμπά του Θουκυδίδη, τη μαμά του, τα παιδικά του χρόνια, να ισχυρίζεσαι πως αυτό που λέει ο Θουκυδίδης δεν το λέει επειδή διαπιστώνει πως συμβαίνει αλλά επειδή θέλει να συμβαίνει κ.λπ (ξέρετε, όλον αυτόν τόν κυρίαρχο δυτικοψυχοηθικισμό υπερυποκειμενίσμό που λανσάρεται ως -επιστημονικός δήθεν- Λόγος). Ο δεύτερος είναι να διαπιστώνεις εμπειρικά πως -δυστυχώς τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντοτε- κάτι τέτοιο συμβαίνει και παρόλο που δεν σου αρέσει που συμβαίνει, να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι γι' αυτό. Αυτό το ''κάτι'', πέρα από ότι σχετίζεται πολύ περισσότερο με τον λόγο (με μικρό λ) από το ότι η πρώτη αντιμετώπιση, ονομαστηκε στρατηγική και το γέννησε ο αδύναμος, όχι ο δυνατός (ευτυχώς που δεν είχε ο αδύναμος ''προστάτες'', ''συμβούλους'', ''υπερασπιστές'' ή ''θεράπευτές'' του πρώτου τύπου).
Ότι θέλετε κρατάτε, ότι θέλετε πετάτε. Έγώ έχω τις ενστάσεις μου σε όσα λέγονται σε σημεία.
Οφείλω να τονίσω πως ο -«επαρχιώτης»- Κρητικός κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια, σε αντίθεση με τους -«πρωτευουσιάνους»- των Αθηνών.
Οφείλω να τονίσω πως ο -«επαρχιώτης»- Κρητικός κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια, σε αντίθεση με τους -«πρωτευουσιάνους»- των Αθηνών.
*
Ο Θουκυδίδης δεν ήταν ηθικά αδιάφορος' παρόλο που αναγνωρίζει σαν παράγοντες της ιστορίας την απροσχημάτιστη βία και το δίκαιο του δυνατώτερου δεν φαίνεται να τα εγκρίνει. Είχε τη συναίσθηση ότι ζούσε σ' έναν κόσμο όπου η ηθική ευαισθησία ήταν μια πολυτέλεια κι η επιβίωση των πολιτειών εξαρτιόταν από την επιδέξια χρήση της δύναμης και μόνο. Έργο του ιστορικού είναι να προσφέρει στους αναγνώστες του πολιτική πείρα, όχι ηθικό κώδικα, ή θρησκευτικούς ή φιλοσοφικούς κανόνες. Στον σπαραγμό εκείνον και τις μανιασμένες συγκρούσεις, όπου τα πάθη κορυφώνονται, ο Θουκυδίδης μένει ήρεμος, νηφάλιος κι ο τόνος του αυτός που πρέπει.Όποιος μελετά το έργο του μαθαίνει να λογαριάζει πολύ την πατρίδα και την ελευθερία, πάνω όμως απ' όλα την αλήθεια.
Αναστάσιος Γεωργοπαπαδάκος
.~`~.
Για περαιτέρω ιχνηλάτηση και πληρέστερη προοπτική
Για περαιτέρω ιχνηλάτηση και πληρέστερη προοπτική
Και βέβαια... Θουκυδίδης. Όποιον ακούτε και αναφέρεται συνθηματολογικά στον Θουκυδίδη (δεν λέω να μην συμφωνεί, αλλά να μιλά συνθηματολογικά), χαμογελάστε μαζί του, είτε δεν έχει διαβάσει ο άνθρωπός, είτε κάνει μόνο για να διαβάζει ιερά κείμενα - κοσμικά ή μη. Δηλαδή ο ρόλος που του ταιριάζει είναι αυτός του -κοσμικού- πάστορα.