Quantcast
Channel: Κοσμοϊδιογλωσσία
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1486

Τρία Σχόλια (27 Μαΐ 2017).

$
0
0
I
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η απαραίτητη προϋπόθεση διαμόρφωσης γόνιμου εδάφους (περιβάλλοντος) για τις τρομοκρατικές οργανώσεις είναι η διάλυση των εθνικών κρατικών θεσμών και η αστάθεια τους...
Abdel Fattah El Sisi

Στην ίδια σύνοδο (ΑραβοΙσλαμικό-Αμερικάνικη) που μίλησε ο Trump.

Κατά αυτόν τον τρόπο δημιουργείται, συνέχισε ο Sisi ''ένα καταστρεπτικό κενό που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για τη διάδοση τρομοκρατικών οργανώσεων και τον κατακερματισμό των λαών σε εθνοτικές και σεχταριστικές (δηλαδή εθνοθρησκευτικές) συγκρούσεις. Η Αίγυπτος απορρίπτει ολοκληρωτικά κάθε προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των... χωρών ή την υποκίνηση και παρακίνηση θρησκευτικών καταστροφών που διαμορφώνούν ένα γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη της τρομοκρατίας και την καταστροφή του εθνικού κράτους''.

Μα «οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης» κύριε...

Σημείωση
Ο Sisi, είναι αυτό που είναι -και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει το καθεστώς του-, τουλάχιστον όμως είπε και κάτι άξιο λόγου και αναφοράς. Ο Trump περιορίστηκε περίπου στο «για όλα φταίει το Ιράν» χρησιμοποιώντας και τον όρο-σφραγίδα του δημοκρατικού κόμματος (extremism-εξτρεμισμός).


II
Ωραίο κλίμα και ωραία ατμόσφαιρα...



III
Η Ιαπωνία, δεν ήταν και δεν είναι, ούτε τόσο «φιλελεύθερη», ούτε τόσο «δυτική», ούτε τόσο «δημοκρατική» όσο λέγεται (όπως επεσήμανα πρόσφατα, δίπλα στα «νεόδμητα» ευρωπαϊκά λεγόμενα 'illiberal states', όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, θα μπορούσαν να προστεθούν το Ισραήλ και η Ιαπωνία). Η Ινδία, είναι η «μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη» επίσης όμως, όπως και η Ιαπωνία, δεν είναι ούτε τόσο «φιλελεύθερη», ούτε τόσο «δυτική», ούτε τόσο «δημοκρατική». Τα ίδια ισχύουν και για τη «μεγαλύτερη μουσουλμανική δημοκρατία του πλανήτη», την Ινδονησία.

Η Ιαπωνία -και όχι μονάχα αυτή, αλλά και χώρες όπως η Ρωσσία και η Ινδονησία- αναπτύχθηκε υπό προϋποθέσεις που συνιστούν τον ιδεολογικό αντίποδα του δυτικοευρωπαϊκού φιλελευθερισμού. Η εξέλιξη αυτή αποκρύφθηκε ή υποβαθμίστηκε -πέραν των αναγκών που εξυπηρετούσαν τον διπολικό ιδεολογικό πόλεμο- προκειμένου να διατηρηθεί το κοινωνιολογικό δόγμα και η οικονομίστική πίστη πως υπάρχει μονάχα ένας δρόμος τεχνολογικής αναπτύξεως. Ο λεγόμενος «δυτικός» (θυμίζω πως η Ρωσσία είναι η δεύτερη περισσότερο τεχνολογικά ανεπτυγμένη χώρα, όχι μονάχα από απόψεως οπλικών συστημάτων και πυρηνικής αλλά και διαστημικής τεχνολογίας. Τα Soyuz τέταρτης γενιάς μας ανεβοκατεβάζουν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όχι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί). Τα ίδια που έγινε προσπάθεια να αποκρυφθούν ή να υποβαθμιστούν κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για την Ιαπωνία (η οποία ήταν η πρώτη ασιατική χώρα που κονιορτοποίησε όλα τα ευρωκεντρικά ιδεολογήματα και δόγματα), είχαν συμβεί παλαιότερα με τη Γερμανία και τη μεταπολεμική δαιμονοποίηση της λεγόμενης «ιδιαίτερης πορείας», δηλαδή του γερμανικού 'sonderweg' (χρησιμοποιώ τον όρο αν και είναι αρνητικά φορτισμένος). Τα ίδια συμβαίνουν σήμερα με το Ιράν (ή/και την Ινδονησία) κ.λπ.

Η αοριστιά που οι άνθρωποι ονομάζουν «Δύση» (και που ουδεμία σχέση έχει φυσικά με τον Αλκιβιάδη ή τον Αγαμέμνονα, παρά αποτελεί τη μεταδιπολική μετονομασία του συνεχώς συρρικνούμενου και πολυδιασπαζόμενου ψυχροπολεμικού «Ελεύθερου Κόσμου») καταστρέφει ή αφομοιώνει τις ιδιαίτερες πορείες ή τα 'sonderweg', μεταξύ άλλων, για να υπάρχει μονάχα ένας δρόμος προς τη νεωτερικότητα, τον εκσυγχρονισμό ή/και την εκβιομηχάνιση: ο «δυτικός φιλελεύθερος». Tο γερμανικό 'sonderweg', χρειάστηκε δύο παγκόσμιους πολέμους για να τελειώσει και να αφομοιωθεί (ίσως να αναδύεται ξανά - αν και κάτι τέτοιο δε νομίζω πως συμφέρει κανέναν). Το ιαπωνικό 'sonderweg'χρειάστηκε έναν πόλεμο (μετά την ήττα η Ιαπωνία εντάχθηκε και αυτή στο ίδιο γεωπολιτικό project με τη Γερμανία και έγινε προσπάθεια αφομοίωσης της), ενώ μεταπολεμικά ορισμένοι λύσσαξαν με τα keiretsu -και σε μικρότερο βαθμό τα zaibatsu-, τα οποία προσπάθησαν να εξαφανίσουν. Τώρα σειρά έχει το ρωσικό (το οποίο προσπαθούν να το αφομοιώσουν πάνω από έναν αιώνα) κ.λπ. Σίγουρα όμως πρέπει να καταστραφεί το κυρίως ειπείν 'sonderweg'της εποχής μας. Η πιο χαρακτηριστική και καθοριστική «ιδιαίτερη πορεία». Η κινεζική. Όμως παράλληλα αναδύονται -σαν κλαδιά ξεπετάγονται- άλλα μονοπάτια τα οποία δυσαρεστούν. Όπως το αραβικό 'sonderweg', το τουρκικό ή αυτό της Ινδονησίας κ.λπ. Η Ιαπωνία δεν ήταν «δυτική». Eπρεπε να παρουσιάζεται ή να είναι «δυτική» προκειμένου να φαίνεται πως τεχνολογία παράγεται μονάχα στο «δυτικό» πλαίσιο και πως υπάρχει μονάχα ένας δρόμος. Ο «δυτικός».

Τα προηγούμενα σχετίζονται με την προσπάθεια ταύτισης ή σύνδεσης και τη σύγχυση πολιτικών και οικονομικών δομών και τεχνολογίας. Η σύμφυρση φιλελευθερισμού και τεχνολογίας αποτελεί ένα πολιτικών σκοπιμοτήτων ιδεολόγημα που επιβλήθηκε δια της ισχύος των όπλων από την έκβαση των δύο παγκοσμίων πολέμων (και τα μεταπολεμικά συντάγματα επίσης με τον ίδιο τρόπο επιβλήθηκαν). Ο πόλεμος δεν είναι απλώς και μόνον επιβολή συμφερόντων, είναι κυρίως κυριαρχία, επιβολή και ιδεών.

Σημείωση
Οι Ρώσσοι βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής μιας νέας γενιάς διαστημοπλοίων, των Federation, που θα αντικαταστήσουν τα Soyuz TMA-M και MS.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1486

Trending Articles